Salı, Kasım 01, 2005

 

KİTAP FUARI

KİTAP FUARI

Vildan Ertürk ( Arch 79)

8- 16 Ekim 2005 tarihleri arasında düzenlenen 24. İstanbul Kitap Fuarı, 317 bin kişinin ziyaretiyle sona erdi. Yaklaşık 450 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla 21 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen fuarda, 28’i Çocuk Kulübü etkinlikleri olmak üzere toplam 226 etkinlik gerçekleştirildi ve yüzlerce yazar imza günlerinde okuyucularıyla buluştu.

Şehre olan uzaklığından şikayet ede ede de olsa, yaklaşık 320 bin ziyaretçi bir kitap fuarı için iyi bir sayıdır eminim. Bu kadar izleyici var da, bunlar gerçekten okuyucu mu, fuara yeni yayımlanan kitapları görmeye, satın almaya mı gidiyorlar, ondan emin değilim.

Fuarın konuk yazarları- Ali Yıldırımoğlu (Azerbaycan), Äsa Lind (İsveç), Cengiz Abdullayev (Azerbaycan), Dimitra Petrula (Yunanistan), Grigori Tomski (Fransa), Jean Christophe Rufin (Fransa), Jorge Parrondo (İspanya), Kenizé Murad (Fransa), Kostas Mavrudhis (Yunanistan), Mikael Niemi (İsveç), Moris Farhi (İngiltere), Thomas Meyer (Almanya), Plantu (Fransa)
Valeri Tong Cuong (Fransa), Wilbur Smith ( Zambiya), Yiannis Xanthoulis (Yunanistan)- içinde en ilgi çeken, macara romanlarını çok satanlar listelerinde görmeye alışık olduğumuz Wilbur Smith’ti. Önünde kuyruklar oluşan yerli yazarlardan çoğu da, ününü başka alanda yapmış, sonra da kitap yazmış popülerlerdi, ne yazık ki!

Panellerin çoğu 20-30 izleyiciden fazlasını toplayamazken, kokteylle biten ödül törenleri, popülerlerin katıldığı toplantılar, hınca hınç doluydu.

Fuarın onur konuğu Vüs’at O. Bener’di. Kitaplarından alıntı cümleleriyle donatılmış köşeyle, adına basılmış kitapla, söyleşilerle, törenlerle anıldı Vüs’at Bener. Kapak olduğu, o haftaya özel çıkan gazete kitap eklerinden birinin manşeti şöyleydi: “Dört ay daha yaşasaydı!” Vüsat Bener, 80’i aşkın yıldır yaşıyor, 60’a yakın yıldır yazıyor ve en az 10 yıldır da, bu hayattan bıkmış, ölmeyi bekliyordu.

Vüs’at Orhan Bener, anılarıyla, kitaplarıyla, sevenleriyle, 24. İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Konuğu”ydu. Fuara gelen 320 bin ziyaretçinin kaçı tanıyordu Vüs’at Bener’i? Kaçı kitaplarını okumuştu...?

Attila İlhan da konuktu fuarda. Başındaki şapkası, ölüm solgunluğu çökmüş yüzündeki gülümsemesiyle, kuyruk olmuş onlarca hayranının kitaplarını imzalamaktaydı son gününde. Tanınıyordu, seviliyordu...

25. İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Konuğu” Attila İlhan mı olur, bilemem. Önümüzde koca bir yıl var, kim gider, kim kalır, belli mi olur?

Comments: Yorum Gönder



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?